maanantai 21. lokakuuta 2013

ASIAKASPALVELUSSA TOIMIMINEN 2



Asiakaspalvelussa toimiminen on asiakkaiden kuuntelemista ja heidän tarpeidensa tyydyttämistä toivomallaan tavalla. Hyvä asiakaspalvelija kuuntelee asiakasta ja osaa toimia oikealla tavalla liikeidean mukaisesti (esimerkiksi kahvila versus ravintola) Ravintola-alalla asiakaspalvelussa voi toimia monessakin eri liikeideassa esim. a la carte ravintolat, kahvilat, juomaravintolat, lounasravintolat, suurkeittiöt, pikaruokaravintolat, finedining-ravintolat sekä tilaus-ja henkilöstöravintolat.

Ravintolassa asiakaspalvelijan on osattava käyttäytyä asiallisesti ja hillitysti. Ravintolassa täytyy osata myös pöydän kattaminen, tuntea ruokailuvälineet, osata tarjoilla annosruokia, osata tarjoilla viinejä ja tuntea myytävät tuotteet. Hyvä tarjoilija on sosiaalinen, ulospäin suuntautunut, luotettava, positiivinen, hymyilevä, rehellinen. Lisäksi hyvällä tarojilijalla on seuravat ominaisuudet; loistava paineensietokyky, osaa pysyä rauhallisena, huolellisuutta ja ennakointikykyä ja priorisointikykyä.

Hyvä asiakaspalvelija pitää huolta puhtaudesta, osaa toimia nopeasti, huomaamattomasti ja ennakoiden esim. tarjoilee asiakkaalle lisää vettä ennen kuin tämä ehtii pytää. Hyvän asiakaspalvelijan tulee myös tuntea alansa termistöt ja osata selittää ne selkokielellä asiakkaalle. (esimerkkinä entrecoté = välikyljys eikä väliliha)

Vakioateriat tarkoittavat eri aterioita joita päivän aikana voidaan tarjoilla. Esimerkiksi Aamupala (klo 06.30-11) Brunssi (11-15) Lounas (11-14) Päivällinen (16-19) Illallinen (20 ->)

Tarjoilu; Hyvä asiakspalvelija tietää miten kattaa millekin ruoalle. Aterimet ja lasit kiillotetaan ja katetaan ruoan edellyttämällä tavalla, esim. alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Lisäksi tarjoilija osaa kattaa myös lasit oikein esim. vesilasi ja viinilasi, jne. Piirrettyä kuvaa kattauksesta;



Ruokailuvälineet1 Alkuruokahaarukka ja -veitsi
2 Keittolusikka
3 Kalaveitsi ja -haarukka
4 Pääruokahaarukka ja -veitsi
5 Kastikelusikka
6 Jälkiruokalusikka ja -haarukka
7 Voiveitsi
Lasit
8 Vesilasi
9 Valkoviinilasi
10 Punaviinilasi
11 Jälkiruokaviinilasi
Lautaset
12 Alkuruokalautanen
13 Pääruokalautanen
14 Katelautanen
15 Leipälautanen


http://kotiliesi.fi/juhlat/juhlien-jarjestaminen/poydan-kattaminen

Annosruokien tarjoilussa on muistettava kertoa asiakkaalle mitä annos sisältää ja miten se on valmistettu. Lisäksi tarjoilija tuntee tarjoilujärjestyksen eli missä välissä mitäkin tulee tehdä. Alkumaljan (aperitiiivi) jälkeen tulee alkuruoka, sen jälkeen plokataan lautaset pois. Seuraa juomien täydennys ja pääruoka. Pääruoan aikana tarjoilija tarkkailee juomatilannetta ja varmistaa asiakkaalta, että ruoka maistuu ja kaikki on asiakkaan toivomalla tavalla. Pääruoan jälkeen plokataan lautaset (myös leipälautaset ja leivät!) täydennetään juomat ja tarjoillaan jälkiruoka ja jälkiruokajuoma (makea viini tms.). Varmistetaan, että asiakas saa myös kahvin ja avecin (digestiivi) halutessaan, yleensä vielä jälkiruoan jälkeen. Laskutetaan asiakas ja toivotetaan tervetulleeksi uudelleen. Tärkeintä on pitää keittiö hereillä missä vaiheessa mitäkin ruokalajia voi alkaa valmistelemaan, koska asiakkaat voivat syödä alkuruoan 10 minuutissa tai joskus jopa käyttää siihen tunnin.

Viinen tarjoilu; Asiakaspalvelijan tulee osata tarjoilutekniikka (oikealla kädellä, pohjasta kiinni pitäen, selkä suorana esitellään etiketti, avataan pullo asianmukaisesti, maistatetaan ja jätetään asianmukaisesti pöytään esim. valkoviini jäiseen cooleriin) Muutamia esimerkkejä viinin tarjoilusta;

Kuohuviinin avaaminen;
http://www.alko.fi/ruoka--juoma/etiketti/kysyttya/nain-avaat-kuohuviinipullon-katso-video/

Viinin dekantointi eli hapettaminen
http://www.alko.fi/ruoka--juoma/etiketti/kysyttya/nain-dekantoit-viinin-katso-video/



Ananaksen tarjoilu | Ruoanlaittovinkki | Valio Koekeittiö