tiistai 1. huhtikuuta 2014

Rahan käsittely

Olen oppinut paljon rahamkäsittelyä koulussa teoriaopinnoissa. Raha on helppo laskea ns. ylöspäin ja työssäoppimisessa tätä tapaa pääsin treenaamaankin kunnolla.

Rahan käsittelyssä on oltava tarkkana, että antaa aina oikein takaisin. Lisäksi on muistettava tarkkailla tai koneellisesti tarkastaa rahan aitous. Esim. koulussa meillä on jokaisessa palvelupisteessä käytössä koneita joiden avulla rahan aitous on helppo tarksitaa.




Isoja määriä rahaa ei saa koskaan laskea asiakkaiden nähden ja muutoinkin on oltava varovainen esim. kassa on aina suljettava jos sinne ei ole laittamassa tai sieltä ei ole ottamassa rahaa.

 
Maksupäätetapahtumat
 
Korttimaksujen suhteen tulee olla yhtä tarkka kuin käteisen rahankin. Ensinnäkin pitää varmistaa että kuittirullaa on aina koneessa, jotta jokaisesta maksutapahtumasta jää asiakkaalle ja ravintolalle omat kuitit. Lisäksi pitää olla tarkkana summien kanssa. Asiakas useimmiten itse valitsee luoton tai pankin (credit / debit), mutta myös tarjoilijan on osattava painaa koneeseen oikein, mikäli asiakas ei esim. näe valita oikeaa maksutapaa.
 
Korttimaksujen suhteen on oltava myös tarkka siinä, että asiakas maksaa omalla kortillaan eikä korttia ole esim. varastettu. On hyvä opetella kassaan tulevien virhekoodien merkitykset, jotta tietää tulkita oikein mikäli kortti on vaikkapa varastettu.
 
Poliisille on ilmoitettava aina jos on varastettuja kortteja tai väärennettyä rahaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti